Wat kunt u zelf doen bij artrose? Behandeling is niet gericht op genezing, maar op het verminderen van pijnklachten en het beter functioneren.

Wat kunt u zelf doen bij artrose?

De behandeling van artrose is niet gericht op genezen, maar op het verminderen van de klachten en op het beter functioneren in het dagelijks leven, waarbij u zelf de regie voert.

De behandeling berust op drie pijlers.

  • Kennis – “Wat is artrose en wat kan ik zelf doen bij artrose”
  • Oefentherapie gericht op het dagelijks functioneren
  • Medicijnen tegen de pijn en stijfheid

Factoren die impact hebben op een ongunstig beloop, kunt u deels zelf positief beïnvloeden. We geven hieronder een aantal tips en leefstijladviezen.

Voorkom overbelasting

Probeer af te wisselen tussen periodes van rust en beweging. Belast uw gewrichten niet te lang en niet te zwaar. Gebruik een andere manier of hulpmiddel en belast uw knie of heup  in stabiele stand. Wissel rust en bewegingen af.

Blijf in beweging

Beweging maakt uw spieren sterk en geeft meer conditie; juist dit is effectief bij mensen met een milde maar ook ernstige vorm van artrose. Voldoende beweging zorgt voor een betere lichamelijke gezondheid, meer mogelijkheden om mee te doen aan de maatschappij en een betere kwaliteit van leven.

Wel is het belangrijk om dit binnen uw grenzen te doen, zodat uw conditie zoveel mogelijk op peil blijft. Geschikte activiteiten zijn bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen. Bedenk welke vorm van bewegen u het beste past en welke u kunt volhouden. Houd rekening met de pijn en met uw grenzen, maar wel in combinatie met voldoende beweging.

Als richtlijn voor gezond bewegen kunt u de beweegrichtlijn 2017 van de gezondheidsraad gebruiken. Deze kunt u hier lezen of downloaden. De richtlijnen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. En die geven ook meteen aan: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Verminder of voorkom overgewicht

Overgewicht geeft extra belasting op uw botten. Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen. Wilt u blijvend een gezond gewicht, dan is het raadzaam om daar professionele hulp bij te zoeken.