Wat is artrose en wat kunt u er zelf aan doen

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Het kan zich in alle gewrichten voordoen, maar komt met name voor in de nek, de onderrug, de knieën, de heupen en de duimbasis.

Kenmerkend is een langzaam en wisselend toenemend verlies van gewrichtskraakbeen. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd aan het achteruitgaan, voordat er klachten optreden.

Door de afname van kwaliteit en omvang van het kraakbeen kan het gewricht de schokken van een beweging minder goed opvangen. Ook kunnen er veranderingen plaatsvinden aan de botuiteinden; deze bewegen dan minder glad en soepel. Er komt meer kracht op de botten onder het kraakbeen. Het bot probeert deze belasting op te vangen door wat breder te worden, zodat de druk over een groter oppervlak wordt verdeeld. Aan de rand van het bot kunnen zich benige uitsteeksels vormen, zogenaamde osteofyten.

In een verder gevorderd stadium kan dit alles leiden tot een veranderde stand van het gewricht. Hierdoor worden andere eisen gesteld aan de pezen en spieren rondom het gewricht. Een gevolg hiervan kan zijn: overbelasting, pijn en stijfheid.

Periodiek kan er een ontsteking van het gewricht ontstaan; een van de ideeën is dat er kraakbeendeeltjes vrijkomen in het gewricht die opgeruimd worden door een laagje slijmvliescellen (synovium). Dit kan ontstoken raken en overvloedig gewrichtsvocht gaan produceren (zwelling van het gewricht). Ook kan overgewicht een rol kan spelen bij gewrichtsontstekingen.