Wat is artrose

HomeVoor patientenWat is artrose
beeldmerk-header

Download de Netwerk Artrose App

De revalidatie begint altijd met het downloaden van de Netwerk Artrose App. In de App begeleidt het Netwerk Artrose team u tijdens de revalidatie.

Wat is artrose
Wat is artrose

Artrose: symptomen, oorzaken en behandelingsopties

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die gewrichtskraakbeen aantast en kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Deze degeneratieve aandoening komt vaak voor in gewrichten zoals de knie, heup, handen en wervelkolom. In dit artikel bespreken we de symptomen, risicofactoren, en diverse behandelingsmogelijkheden voor artrose.

Wat is Artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Het kan zich in verschillende gewrichten voordoen, zoals de nek, onderrug, knieën, heupen en duimbasis. De aandoening wordt gekenmerkt door een langzaam verlies van gewrichtskraakbeen, wat uiteindelijk kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkingen in het dagelijks functioneren.

Symptomen van Artrose:

Patiënten met artrose ervaren vaak pijn, vooral tijdens beweging en belasting van het gewricht. Startpijn en startstijfheid zijn veelvoorkomend, waarbij het gewricht stijf aanvoelt na periodes van rust. Gewrichtsontstekingen kunnen ook periodiek optreden, resulterend in pijn, warmte en zwelling. Verminderde beweeglijkheid, veranderingen in de gewrichtsstand en krakende geluiden bij beweging zijn andere mogelijke symptomen.

Risicofactoren en beloop:

Verschillende factoren kunnen het beloop van artrose beïnvloeden, zoals overgewicht, standsafwijkingen van het gewricht, spierzwakte en gebrek aan beweging. Leeftijd, familiegeschiedenis en eigen perceptie van de klachten spelen ook een rol. Artrose ontwikkelt zich langzaam en kan variëren in ernst van persoon tot persoon.

Diagnose en behandeling:

De diagnose van artrose wordt gesteld aan de hand van uw ervaren klachten en beperkingen in combinatie met een lichamelijk onderzoek. Bij twijfel kan er gebruik worden gemaakt van beeldvormend onderzoek zoals een röntgenfoto. Behandelingsopties omvatten voorlichting over het belang van bewegen, fysiotherapie om spieren te versterken en mobiliteit te verbeteren, gewichtsvermindering, aanpassingen in levensstijl. Indien nodig ondersteunt met medicatie zoals pijnstillers en ontstekingsremmende geneesmiddelen. Mochten de klachten ondanks bovengenoemde behandelingen nog blijven bestaan, dan kan een orthopedisch chirurg onderzoeken of er een indicatien is voor een gewrichtsvervangende operatie (prothese).

Samenwerking met artsen en fysiotherapeuten:

Vroegtijdige diagnose en een gepersonaliseerd behandelplan zijn essentieel voor het effectief behandelen van artrose. Patiënten moeten nauw samenwerken met hun artsen en fysiotherapeuten om symptomen te verlichten, functie te herstellen en de progressie van de aandoening te vertragen. Door de juiste aanpak kan ondanks de artrose een betere levenskwaliteit worden bereikt. De inzet van de patient is hierbij van groot belang

Conclusie:

Artrose is een complexe aandoening die aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven. Met de juiste diagnose en behandeling kunnen patiënten de symptomen beheersen en hun mobiliteit verbeteren. Een gezonde levensstijl, samenwerking met medische professionals en gepaste behandelopties spelen een cruciale rol in het effectief omgaan met artrose. Bij Netwerk Artrose werken alle specialisten in de regio Noordwest samen voor de beste behandeling.