Mogelijke gevolgen van artrose: pijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid, spierzwakte, gewrichtsontstekingen en achteruitgang in dagelijks functioneren.

Mogelijke gevolgen van artrose

De klachten bij artrose kenmerken zich door pijn, stijfheid en op den duur achteruitgang in dagelijks functioneren. Daarnaast kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid in de gewrichten, verminderde spierkracht, instabiliteit van de gewrichten en crepitaties (een krakend geluid).

Pijn en stijfheid

Pijn ontstaat geleidelijk en is meestal de eerste klacht. De pijn treedt vooral op bij het bewegen en belasten van het gewricht en kan toenemen naarmate de dag vordert. Ook is er geregeld sprake van startpijn en startstijfheid; deze pijn en stijfheid in het gewricht is aanwezig nadat u vanuit rust weer in beweging komt. Door beweging verminderen de stijfheidsklachten. In een verder gevorderd stadium kan de pijn zich ook voordoen tijdens een periode van rust of ‘s nachts. Bij knieartrose zit de pijn meestal in en rondom de knie (in het bijzonder aan de achterzijde), maar soms kan de pijn ook gelokaliseerd zijn in het bovenbeen of de heup. Bij heupartrose zit de pijn meestal in de lies en bovenbeen met uitstraling naar de bil en de knie.

Verminderde beweeglijkheid en spierzwakte

Pijnlijke, stijve gewrichten zijn minder gemakkelijk te bewegen. Hierdoor kunnen bepaalde bewegingen moeilijker of niet meer gemaakt worden. Ook de omliggende spieren kunnen verzwakken en hun coördinatie verliezen, waardoor het gewricht zijn standvastigheid verliest. Dit kan onzekerheid bij het lopen geven.

Veranderingen in stand van het gewricht en lichaamshouding

In een vergevorderd stadium kan de stand van de botten veranderen, denk bijvoorbeeld aan o-benen en x-benen.

Crepitaties – krakend of schurend geluid 

Dit geluid kan ontstaan doordat de botuiteinden door de beschadiging van het kraakbeen minder soepel ten opzichte van elkaar bewegen. Dit geluid zegt niets over de ernst van de aandoening en kan ook voorkomen bij gezonde gewrichten.

Gewrichtsontstekingen

Periodiek kan er sprake zijn van (toename van) pijn, warmte en zwelling; er is dan sprake van een ontsteking van het gewricht, niet te verwarren met Reumatoïde Artritis.

Achteruitgang in dagelijks functioneren

Wanneer u beperkingen ervaart bij bepaalde bewegingen, zoals lopen, opstaan en gaan zitten, heeft dit invloed op uw dagelijks leven. Boodschappen doen, huishoudelijke taken, werken; het gaat allemaal moeizamer dan voorheen.