Het beloop van artrose is wissselend progressief en verschilt van persoon tot persoon, waarbij de aanwezigheid van risicofactoren een rol speelt.

Beloop van artrose

Over het algemeen is artrose een langzaam voortschrijdend proces, waarbij perioden van relatieve stabiliteit zonder veel noemenswaardige klachten worden afgewisseld met momenten waarop de klachten opspelen om vervolgens een tijdje aan te houden.

Hoe de aandoening verloopt verschilt per persoon. De aanwezigheid van risicofactoren speelt hierin een belangrijke rol. Hoe ernstig het kraakbeen is aangedaan, varieert per persoon net zoals de klachten die iemand ervaart. Zo kan iemand met veel zichtbare afwijkingen op een röntgenfoto, weinig klachten ervaren en andersom.  Zichtbare afwijkingen op een röntgenfoto houden slechts in geringe mate verband met klachten zoals pijn en stijfheid.

In een vergevorderd stadium van de aandoening kunnen gewrichten zo ernstig beschadigd raken, dat een operatie noodzakelijk kan zijn. Het beschadigde gewricht wordt dan vervangen door een kunstgewricht (prothese). Dit wordt altijd samen met u door de behandelend arts besloten.